Over ZMNL

Etsbus Masterclass 2015 ruwe selectie291

Zwaar Metaal Nieuw Licht is een dynamisch project rondom etsen, een eeuwenoude kunstvorm die nog altijd tot de verbeelding spreekt. Doel van het project is de techniek van het etsen duurzaam met kunstenaars en publiek te verbinden en om de positie van etsen in het algemeen en die van grafische werkplaatsen in het bijzonder te versterken. Met verschillende activiteiten willen we samen leren en samenwerken combineren met reflectie en verdieping: denken, delen en doen.

Op verschillende locaties in Nederland bieden we activiteiten waarin we concrete kennis over de techniek van het etsen verbinden met filosofie, muziek en de werkvloer in het hier en nu. Daarbij is kennis overdracht belangrijk, maar ook de vraag wat een techniek als etsen nu kan betekenen voor de werk praktijk van jonge kunstenaars, hulpverleners of docenten. In samenwerking met een filosoof (Katja Rodenburg) en kunstenaar (Stijn Peeters) wordt een interactief aanbod ontwikkeld waarbij we zowel aandacht besteden aan concrete kennis overdracht over de techniek (vier dagen lang etsen tijdens een masterclass) als aan uitwisseling en reflectie.

Zwaar Metaal  gaat naast kennis overdracht over de vraag wat de potentie is van een klassiek ambacht in een samenleving waarin ook beeldende technieken steeds verder digitaliseren. Wat zijn de overlevingskansen van een slow art als etsen in een wereld waarin je met één druk op de knop alles kunst uitprinten wat je wilt, van schoenen tot wapens tot prefab huizen? Maakt etsen – een eeuwenoude vorm van printen – nog kans in een moderne (kunst) wereld?

Wij denken van wel. Onze ambitie: een middeleeuws ambacht (opnieuw) verbinden met makers, hulpverleners, vrijwilligers en onderwijzers in een context van filosofie, muziek of de werkvloer in het hier en nu. Geen reboot of revival: eerder een herontdekking of her ontmoeting van en met de ets. Doel is een platform te creëren rondom een middeleeuws maar nog altijd magisch medium, dat nooit uit mag sterven.

Zwaar Metaal Nieuw Licht doet in 2015 en 2016 de volgende steden aan: ’s – Hertogenbosch (mei – oktober 2015), Eindhoven (december 2015 – maart 2016) en Arnhem (april – juni 2016).

Zwaar Metaal Nieuw Licht werkt samen met de volgende partners:

Grafisch Atelier Den Bosch

Willem II Fabriek Den Bosch

Grafisch Atelier Daglicht

Plaatsmaken Arnhem

CKE Eindhoven, Wikke Peeters

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Polymetaal

Fonds voor Cultuur Participatie

Prins Bernhard Cultuurfonds

VSB Fonds

De Willem II Fabriek Den Bosch

Gemeente Eindhoven

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s