Masterclass

masterclass september 2015 - Fenne Westra. Foto: Mariska van Zutven
masterclass september 2015 – met kunstenaar Fenne Westra. Foto: Mariska van Zutven

In de masterclass Zwaar Metaal, Nieuw Licht verdiepen jonge makers zich onder leiding van kunstenaar Stijn Peeters in de techniek van het etsen. Het zwaartepunt van de masterclass ligt bij maken en doen: vier dagen werken onder het motto niet lullen, maar etsen. Peeters ontwikkelde de masterclass al eerder voor Grafisch Atelier Daglicht in Eindhoven. Voor Zwaar Metaal Nieuw Licht geeft hij verschillende masterclasses in grafische werkplaatsen in Den Bosch, Eindhoven en Arnhem.

Met de serie willen we onderzoeken wat het medium kan betekenen voor jonge kunstenaars in een tijd waarin de technische mogelijkheden grenzeloos zijn en waarin je er ook heel modernistisch voor kunt kiezen voor nop: helemaal niks maken dus. Verder willen we weten hoe jonge makers vanuit hun eigen discipline of werkpraktijk de techniek van het etsen interpreteren en hen een platform bieden waarmee ze kunnen uitwisselen met collega’s. Doen en delen dus  – over je vak in het algemeen en etsen in het bijzonder.

Tijdens de masterclass komen verschillende technieken aan bod waaronder lijn ets, aquatint, etsen met litho krijt, suiker ets of een variant van de middeleeuwse mezzo tint. Van tevoren wordt een deelnemerslijst samen gesteld rondom een bepaald thema of bijvoorbeeld rondom diversiteit in vakmanschap, met het oog op onderlinge chemie en dynamiek. De nadruk ligt op vrije invulling en experiment, maar kunstenaars moet zich gewoon verhouden tot de regels en de grenzen van wat wel en niet mogelijk is binnen de werkplaats. Dus niet met een brommer over een plaat scheuren en in de zuurbak flikkeren, gewoon omdat het heftig is – maar verdieping van een techniek met traditie, met ruimte voor persoonlijk experiment.

Zogezegd ligt de nadruk op doen, maar wij zijn ook nieuwsgierig naar hoe jonge makers denken over het belang van ambacht, technische beheersing en het maken van kunst als een vorm van vakmanschap in een tijd waarin je je verbeelding op ontelbare manieren vorm kunt geven – of gewoon helemaal niet.

In het kader van dromen, denken en delen vindt er rondom de masterclasses een seminar en interactieve lezing plaats onder leiding van filosoof en curator Katja Rodenburg met onder meer beeld – en filmmateriaal over etsen als oude en moderne kunstvorm. Hebben kunstenaars voor het vormgeven van hun verbeelding nog wel klassieke middelen nodig? En hoe verhouden jonge kunstenaars zich tot een taai ambacht dat afbakent en eisen stelt in een wereld waar alles kan en niks hoeft?

Doel van de masterclass is in de eerste plaats jonge makers te laten proeven van de magie en mogelijkheden van etsen. Zwaar Metaal is verder een onderzoek naar wat er leeft rondom etsen en vakmanschap onder de nieuwe generatie jonge kunstenaars. Na de eerste editie in Den Bosch (Grafisch Atelier Den Bosch) zal de serie verder verder reizen naar Eindhoven (Grafisch Atelier Daglicht) en Arnhem (Plaatsmaken).

Advertenties