Workshop Uit je Plaat Grafisch Atelier Den Bosch

workshop uit je plaat 11 internet

Op zaterdag 10 oktober was het zover: de eerste workshop Uit je Plaat. Spannend, wat hoe werkt het, de combinatie van muziek en etsen?

Op de werkvloer van Grafisch Atelier Den Bosch werd een middag lang geëtst door medewerkers van de W2. Iedereen is nieuwsgierig, de sfeer is goed, deelnemers hebben vooral zin om aan het werk te gaan. Wat deelnemers gemeen hebben: ze komen blanco binnen. De werkplaats is een nieuw en onontgonnen gebied waar we nog lang rond kunnen dwalen.

Doel van de workshop is om medewerkers van poppodium W2 kennis te laten maken met etsen, en om de deuren tussen W2 en de Willem II Fabriek en het Grafisch Atelier verder naar elkaar open te zetten: de instellingen delen een gebouw en zijn op dit moment op zoek naar meer onderlinge uitwisseling en een manier om elkaars publiek bij elkaar uit te nodigen.

workshop uit je plaat 19 internet

workshop uit je plaat 3 internet

Verder was het een lang gekoesterde wens van mij als coördinator muziek en etsen met elkaar te verbinden, aangezien ik veel raakvlakken zie tussen heavy metal muziek en etsen en ik gek ben op de artwork en typografie van veel metal platen. Maar wat bleek: deelnemers voelden of zagen die link zelf helemaal niet.

Ook weer een wijze les: het toont aan dat je eigen enthousiasme voor een format niet altijd aansluit bij publiek. Misschien is het te vergelijken met een schilder die terwijl hij cursisten meeneemt in het schilderen zelf in de cursus ook direct even het verband tussen schilderen en cinema meeneemt. Achteraf is het natuurlijk logisch: pas als je weet wat een techniek inhoudt en het zelf ervaren hebt, wordt het ook leuk om verbanden te zien. En misschien leent een crossover zich ook niet voor de behoorlijk arbeidsintensieve realiteit van een grafische werkplaats, waar je je kop er al helemaal bij moet hebben om een ets te maken.

workshop uit je plaat 8 internet

workshop uit je plaat 14 internet

Het leuke is dat bezoekers daar straight over zijn. Ze komen om een ets te maken, maar dat van die muziek is niet helder. Duidelijke feedback, waarna we aan de slag gaan. Leuk is ook dat de deelnemers vooral behoefte hebben aan aandacht voor het medium, met volle concentratie voor het etsen: ”ik heb helemaal geen zin om harde muziek op te zetten,” zegt iemand. Helder. En terecht ook: want draai ik zelf muziek terwijl ik een plaat voorbereid? Echt niet.

De werksfeer is goed en nieuwsgierig, er worden veel vragen gesteld, er wordt onderzocht en uitgedokterd, en er wordt vooral hard gewerkt. Deelnemers maken lijn etsen en werken met aquatint, waarbij met lef en vaardigheid de plaatjes laag voor laag worden opgebouwd. ”Ik kan niet tekenen,” verklaart iemand stellig voordat de workshop begint. Ja, ja. Dat horen we vaker, en altijd verrast het weer (vooral de maker zelf) wat er tevoorschijn komt. Leve samen maken: het delen van een werkvloer waar je je eigen ruimte kan scheppen.

workshop uit je plaat 6 internet

workshop uit je plaat 20 intenet

workshop uit je plaat 12 internet

In de werkplaats hangt een rustige en goede sfeer. Er wordt geschetst, getekend, (analoog) gefotografeerd en natuurlijk veel geëtst. Prachtig om te zien hoe iedereen zijn eigen beeld opbouwt en hoe er binnen enkele uren heel mooie prenten tevoorschijn komen. Buiten scheen de herfstzon, binnen hing een goede, geconcentreerde vibe. Dank je wel Herbert van den Heuvel van W2 voor de interne promotie. En dank jullie wel deelnemers: voor jullie nieuwsgierigheid, duidelijkheid en prachtige werk.

workshop uit je plaat ets 6 internet

workshop uit je plaat ets 5 internet

workshop uit je plaat ets 4 internet

workshop uit je plaat ets 3 internet

workshop uit je plaat ets 2 internet

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s