Opening Expo Willem II

opening expo willem II Den Bosch. foto: Mariska van Zutven

opening expo willem II Den Bosch. foto: Mariska van Zutven

Op 3 oktober was het zover: de opening van de expositie Zwaar Metaal Nieuw Licht in de Willem II Fabriek. Druk bezochte opening, goede sfeer, tevreden kunstenaars: goed begin. Voor de expositie hebben we gekozen voor een presentatie van etsen die jonge kunstenaars tijdens de masterclass gemaakt hebben met werk dat in het eigen atelier gemaakt wordt. Op die manier willen we de dagelijkse werkpraktijk van jonge makers samenbrengen met etsen en een soort overzicht laten zien van de overeenkomsten en verschillen. Zo kan publiek als het ware meekijken of een kunstenaar juist iets heel anders geprobeerd heeft of wanneer een maker etsen meer inzet om te reflecteren op het eigen werk: of hoe werk rechtstreeks vertaalt wordt in een ets. Eigenlijk is van dat laatste geen sprake, aangezien alle deelnemers zich tijdens de masterclass vooral mee hebben laten nemen door onvoorspelbaarheid, lang gemist handwerk of de kans nu iets te proberen dat ze al langere tijd wilden onderzoeken. Kunstenaar Gijs van Lith levert nog de meest directe vertaling van zijn gebruikelijke werk, in een garage-style werkplaats presentatie waarin hij een raster van gruizige fotokopieën van een ets laat zien: een grid zoals publiek dat van hem gewend is.

opening expo Willem II Den Bosch. foto: Mariska van Zutven

opening expo willem II Den Bosch. foto: Mariska van Zutven

Sven Nibbeling werkte in plaats vanuit lijn en detail vanuit vlak en licht, wat bijna fotografische, gevoelige etsen oplevert die verwijzen naar de beeldcultuur uit de jaren 50: helder en raadselachtig. Dennis Amatdjais maakt indruk met een immense houtskooltekening, en toont zich heldhaftig door te laten zien wat hij wilde uitproberen: een landschap en wereld creëren op klein formaat. Janneke Baltussen presenteert tekeningen en kleine etsen, waarin ze weefsels van licht en detail maakt in een donkere, fluwelen wereld van mezzotint. Véronique van Helden presenteert grafisch ambachtelijk werk met etsen waarin ze oude grottekeningen mixed met strakke grafische vlakken – vet vakmanschap, vooral wanneer je als kunstenaar alleen maar van etsen gehoord hebt.

opening expo willem II Den Bosch. foto: Mariska van Zutven

opening expo Willem II Den Bosch. foto: Mariska van Zutven

Danni van Amstel bouwde een subtiele en tactiele installatie van kleine en grotere materiaaldrukken – ooit een ets van een handdoek gezien? Kom kijken, u kunt het bijna aanraken – en toch weer niet. Fenne Westra laat de kijker turen in een bad van subtiele grijstinten. Alex Baams werkte zich een slag in de rondte op verschillende formaten en presenteert onder meer een ontroerende kleine ets die je bijna aan kunt raken – of op wilt eten, het is maar hoe je het bekijkt. Luba Belejova presenteert diep zwarte prenten die doen denken aan Hollands Licht. En Femke Dekkers toont kleine maar zeer fijne prenten waarin licht en donker zacht en zoekend zijn samengebracht in een compositie van verschillende vlakken en grijstinten.

opening expo Willem II Den Bosch. foto: Mariska van Zutven

De week daarvoor was er hard gewerkt aan de presentatie, waarbij we de luxe hadden te moeten selecteren uit werk, zoveel was er aangeleverd. Tijdens de opbouw boften we met kunstenaars die zelf hun installaties kwamen opbouwen zodat deze een soort ijkpunt in de ruimte vormden. Van daaruit werd er verder gezocht, gebalanceerd en tot een geheel gesmeed waarbij soms ook geselecteerd moest worden. Met een superarbeidsintensief proces als etsen kan dat wel eens vragen opleveren: ”ik heb dagenlang staan zwoegen op die plaat, en nu hangt het er niet.” Terechte vraag, want wie zich wel eens over een plaatje gebogen heeft weet hoe raadselachtig en heftig het soms kan zijn: alsof je een geest uit de fles moet wrijven.

opening expo w2 44

En dan. We zijn trots op de masterclass, de werksfeer, het aangeleverde werk en het platform dat kunstenaars samen gecreëerd hebben, zodat we deze expositie konden maken. Het geheel oogt fris, vet, lichtgevend, gruizig en helder tegelijk: licht en donker, oud en nieuw, aerodynamisch en zwaar tegelijk, eigenlijk zoals etsen zelf. Voor wie zin heeft in een potje vliegen of gewoon aards etsen en toffe kunst kijken: naar de Willem II. Het kan nog tot 25 oktober.

Wil je lezen met welk verhaal de expo geopend is? Check hier het openingswoord:

opening talk

Met veel dank aan Stijn Peeters, Nico Thöne, Ivonne van der Velde en Mariska van Zutven voor wederom sfeervolle en heldere documentatie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s