Masterclass Etsen Grafisch Atelier Den Bosch

Wie wil nog urenlang zwoegen op één prent en vieze handen krijgen terwijl moderne (3D) printers nu alles op de wereld kunnen zetten – van boeken tot bouwmateriaal tot schoenen? Tien jonge kunstenaars die van huis uit tekenen, schilderen, fotograferen, grafisch ontwerpen of installaties maken gingen vier dagen lang de uitdaging aan met een eeuwenoud medium dat nog altijd tot de verbeelding spreekt, maar dat ook een wat verweesd bestaan op de achtergrond van de kunstwereld leidt. Etsen is magisch, maar je moet het maar net wel tegen (kunnen) komen.

Alweer een week geleden draaide de eerste masterclass op de sfeervolle werkvloer van Grafisch Atelier Den Bosch onder leiding van kunstenaar en docent Stijn Peeters. Die is erg tevreden over de sfeer en de eigenzinnige resultaten: ”Binnen vier dagen is het onmogelijk een techniek helemaal te leren beheersen. Iedereen accepteerde direct de grenzen van wat er mogelijk is en zocht vanuit zijn eigen werk zijn weg binnen het medium. Dat moet je maar net kunnen en durven, vooral wanneer je niet kunt overzien wat de uitkomst zal zijn.” Hij heeft bewondering voor de mate waarin de deelnemers zich neer kunnen leggen bij het feit dat ze weinig controle over de resultaten hebben terwijl er ook een expositie zit aan te komen: ”Niet iedereen kan accepteren dat het in de werkplaats niet altijd gaat zoals je wilt of voorspelt. Soms worden mensen boos omdat de techniek hen niet levert wat ze in gedachten voor zich zien. Hier konden kunstenaars heel goed werken met de beperkingen die ze tegenkwamen en werden ze juist geïnspireerd door de onvoorspelbaarheid.” Deelnemers benutten de masterclass om te experimenteren, om uit te wisselen en om te reflecteren op hun dagelijkse werkpraktijk, wat ons ook weer een schat aan nieuw informatie oplevert.

Noeste en nieuwsgierige arbeid in hoog werktempo, een rustige en geconcentreerde sfeer en stapels prachtprenten – dat kenmerkt wel deze eerste aftrap van een serie masterclasses waarmee we willen onderzoeken wat een traditioneel en rijk ambacht nog kan betekenen voor makers die werken en leven in een tijd waarin de keuze uit technische mogelijkheden om je werk te realiseren schier eindeloos is.

Het afsluiten van de masterclass kost enige moeite – tot op de laatste minuut worden er nog afdrukken gemaakt. De animo en het plezier onder deelnemers is groot, alleen al om het andere perspectief dat etsen op hun normale werkpraktijk biedt. Soms zijn de overeenkomsten zo duidelijk dat kunstenaars zich verspreken; ”Even mijn plaatje belichten eh…zuren,” zegt fotograferend kunstenaar Femke Dekkers. Ze ziet veel gelijkenis tussen de doka en de grafische werkplaats: ”Soms is het frustrerend dat alles zo langzaam gaat. Tegelijkertijd is het een goede manier om in de concentratie te komen die nodig is voor je werk.”

Anderen zien meer verschillen met hun dagelijkse werk. ”In mijn atelier zie ik meteen wat ik aan het doen ben, nu moet ik eerst acht dingen doen voordat ik beeld krijg. Dat verandert je kijk op wat je aan het doen bent,” zegt schilder Gijs van Lith. Schilder Alex Baams: ”Etsen is eigenlijk heel teder, zoveel als je je werk bekijkt en aanraakt, je krijgt compassie met je beeld. Het hoeft minder hard te presteren.”

Sommigen bouwen de ets op als een schilderij, een ander maakt materiaalafdrukken in zachte was, anderen experimenteren met licht en donker of zoeken de structuur of verbeelding van water op de zinken plaat. Het is de kracht van deze eerste masterclass: de techniek van het etsen wordt benut als platform voor delen en experiment. Makers benaderen haar vanuit de werkpraktijk die kunstenaars al kennen, waardoor de verbanden tussen etsen en andere kunstvormen zichtbaar worden en er tegelijkertijd een nieuw perspectief ontstaat. Nieuw Licht in de wereld van zware metalen. Als dat niet magisch is.

Kunstenaars:

Danni van Amstel

Dennis Amatdjais

Alex Baams

Janneke Baltussen

Luba Belejova

Femke Dekkers

Véronique van Helden

Gijs van Lith

Sven Nibbeling

Fenne Westra

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s